Wyhoduj własne awokado

Wyhoduj własne awokado

W 3 krokach do własnego awokado

Uprawa awokado w domu

Zasadniczo awokado, które pierwotnie pochodzi z Ameryki Południowej, rośnie w ciepłych i wilgotnych obszarach. Hodowla w Europie Środkowej jest zatem trudna, jeśli nie niemożliwa – o ile przestrzega się kilku zasad. W tym artykule pokażemy Ci, jak wyhodować własne awokado tylko w trzech krokach.

Krok 1: Przygotuj pestkę

Wszystko, czego potrzebujesz, aby rozpocząć uprawę własnej rośliny awokado, to pestka awokado i słoik częściowo wypełniony wodą lub doniczka wypełniona ziemią. Oczyść rdzeń i natnij skórkę wzdłuż ostrym nożem lub usuń ją całkowicie, aby ułatwić kiełkowanie.

Aby optymalnie wspomóc kiełkowanie, możesz zawinąć przygotowane ziarno w wilgotną szmatkę i umieścić w plastikowej torbie. Zamknij je szczelnie i umieść w ciepłym miejscu o temperaturze około 25°C. Regularnie sprawdzaj, czy ściereczka jest jeszcze wilgotna i czy korzenie już się uformowały. Jeśli mają kilka centymetrów długości, możesz wyjąć pestkę z torby i umieść ją w szklance wody lub doniczce wypełnionej ziemią.

Podczas uprawy w glebie wbij pestkę awokado w podłoże na około jedną trzecią głębokości, końcówką skierowaną do góry. Dzięki temu zarówno sadzonka, jak i korzenie dobrze się rozwijają. Wybierz doniczkę z otworem drenażowym, aby umożliwić odpływ nadmiaru wody do nawadniania i zapobiec gniciu korzeni.

Podczas uprawy w szklance wodą możesz użyć praktycznej tacy do kiełkowania lub samodzielnie skonstruowanej konstrukcji z wykałaczek. Taca do kiełkowania ma tę zaletę, że zakrywa szkło, a zawarta w niej woda nie odparowuje tak szybko.

Metodą wykałaczki ostrożnie wbij trzy wykałaczki w górną trzecią część pestki. Wykałaczki służą jako uchwyt, dzięki czemu pestka jest pokryta wodą tylko do dolnej jednej trzeciej. Alternatywnie i jeśli to możliwe, można oczywiście również użyć szklanki o średnicy, w której pestka jest automatycznie zanurzans w wodzie do jednej trzeciej dolnej.

Krok 2: Zwróć uwagę na odpowiednią pielęgnację

Teraz umieść pestkę w ciepłym i ciemnym miejscu. Podczas uprawy w glebie należy upewnić się, że gleba jest stale wilgotna, ale aby zapobiec zaleganiu wody i związanej z nią pleśni i gniciu korzeni spowodowanej zbyt dużą ilością wody.

Przy uprawie w szklance należy wymieniać wodę mniej więcej co trzy dni i dodawać płynny nawóz organiczny, aby roślina była zawsze zaopatrzona w niezbędne składniki odżywcze.

Po około miesiącu pojawią się pierwsze korzenie. Pestka awokado pęka, uwalniając sadzonkę.

Gdy sadzonka osiągnie wysokość około 15 cm, możesz przenieść ją ze szklanki do doniczki z ziemią. Tam tylko korzenie należy przykryć ziemią, a pestkę i sadzonkę odsłonić. Możesz też zostawić swoje awokado w hydroponice na dłużej - wybór należy do Ciebie.

Krok 3: Wybierz odpowiednią lokalizację

Twoja roślina jest zadowolona z ciepłego, jasnego miejsca bez przeciągów. Awokado uwielbia ciepło, wilgoć, jasne, ale nie bezpośrednio nasłonecznione miejsce. Twoja roślina pokaże, że dostała za dużo słońca, zmieniając swoje liście na czerwone. Wiosną i latem możesz wystawić awokado na zewnątrz w osłonięte miejsce. Roślina ta nie toleruje temperatur poniżej 15°C, dlatego zdecydowanie powinna zimować w pomieszczeniu.

Podlewaj roślinę codziennie niewielką ilością wody o temperaturze pokojowej, aby uniknąć zalania. Ponieważ roślina pierwotnie rośnie w tropikalnym, wilgotnym klimacie, należy raz dziennie spryskać ją za pomocą opryskiwacza.

Teraz trzeba jeszcze uzbroić się w cierpliwość, bo pierwsze owoce są gotowe do zbioru najwcześniej po dziesięciu latach. Życzymy dużo radości z uprawy!