Microgreens - małe zielone cudo

Microgreens - małe zielone cudo

Microgreens - małe cudowne rośliny do uprawy na parapecie

Microgreens to nowy trend kulinarny oraz hodowlany, który interesuje coraz więcej osób. Małe, delikatne rośliny, które stały się popularne dzięki miejskiej scenie ogrodniczej, można znaleźć w coraz większej liczbie kuchni. Microgreens nie tylko smakują wyśmienicie, ale również bardzo ładnie wyglądają i są pełne cennych składników odżywczych.

Czym dokładnie są mikrogreens?

Mikrogreens to sadzonki, czyli kilkudniowe rośliny. Ponieważ są one nadal małe i - przynajmniej w większości - zielone, nazywane są również mikroliśćmi.

Te młode rośliny posiadają całą energię wzrostu i są znacznie bogatsze w białka, pierwiastki śladowe i witaminy niż ich dorosłe odpowiedniki. Z tego powodu są również zalicza się jej do grupy "superfood".

W przeciwieństwie do kiełków, mikrogreens mogą rosnąć nieco dłużej i rozwijać soczyste zielone liście, zanim zostaną zebrane. Mikrogreens są spożywane inaczej niż kiełki - bez korzeni.

Jak uprawiać mikrogreens

Dzięki microgreens możesz zrealizować swoje marzenie o własnym zielonym ogrodzie na najmniejszej przestrzeni - o każdej porze roku. Istnieje wiele różnych rodzajów warzyw, które nadają się do uprawy mikrogreens. Ogólnie polecamy szybko rosnące odmiany, takie jak brokuły, rukola, gryka, czerwona kapusta, rzodkiewka, trybula i sałata. Dużą popularnością cieszą się również buraki.

Nasiona moczy się przez noc, a następnie gęsto wysiewa na tacy do kiełkowania Podczas uprawy microgreens należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią ilość wilgoci. Nasiona najlepiej podlewać z butelki z rozpylaczem, ponieważ zbyt duża wilgotność, a także zbyt chłodne miejsce szybko prowadzi do rozwoju pleśni.

Praktyczne: nie musisz ograniczać się do jednej odmiany nasion, możesz wysiać kilka odmian razem. Należy tylko zadbać o to, aby czasy kiełkowania poszczególnych odmian były jak najbardziej zbliżone. Możesz wypróbować różne mieszanki, aż znajdziesz tę, która idealnie Ci odpowiada.

Microgreens dodają energii Twojej kuchni

Microgreens nie tylko inspirują wysoką zawartością składników odżywczych, ale także intensywnym smakiem. Często jest on pikantny, a nawet ostry, więc świetnie sprawdzą się jako udoskonalenie wielu potraw.

Zasadniczo należy zawsze zbierać kiełki tuż przed ich zjedzeniem, ponieważ są one bardzo wrażliwe. Wtedy możesz ich użyć nie tylko jako smacznego dodatku do sałatek, ale także nadać wyrazu wielu innym potrawom: od prostych kanapek po egzotyczne gulasze. Dzięki ładnemu pokrojowi i mocnym kolorom są również prawdziwą wizualną atrakcją na każdym talerzu.

Życzymy powodzenia i miłej zabawy!