Saflax Anyż

Pimpinella anisum

18,99 zł

(włącznie z kwotą VAT 8% - plus koszty dostawy )

Zawartość: 1 opak.

Produkt dostępny

Dostawa do wtorek, 16 września, jeśli zamówienie zostanie złożone do niedziela do 23:59 godz..

Polska: Darmowa wysyłka standardowa od 199,00 zł
Więcej informacji na temat wysyłki i dostawy

Właściwości i zalety

  • Wszechstronny w użyciu
  • Dobry do przechowywania
  • Roczny

Nr art.: SAF-15243, EAN: 4055473152431

Kupowane często z Saflax Żywokost lekarski

Saflax Anyż 18,99 zł
Saflax Żywokost lekarski 18,99 zł
Cena całkowita: 37,98 zł
Opis

Anyż to roślina popularna od czasów starożytnych i wykorzystywana na wiele sposobów. W kuchni zmiażdżone owoce rośliny są bardzo popularne w deserach, świątecznych ciastach i jako herbata. Liście mogą być używane świeże, podobnie jak koper i estragon. Zawarty w nich olejek eteryczny anetol zapewnia niepowtarzalny smak.

Ciekawostki

  • Anyż pochodzi z Orientu, ale roślina ta jest również uprawiana w Rosji i południowej Europie.

Nasze wskazówki:

  • Wstępnie namocz nasiona w wodzie o temperaturze pokojowej przez 24 godziny przed wysiewem, aby poprawić ich zdolność kiełkowania
  • Umieść pojemnik do uprawy w jasnym i ciepłym miejscu bez bezpośredniego światła słonecznego
  • Przykryj tace z nasionami folią i zrób w niej otwory, aby gleba nie wysychała
  • Zdejmuj folię co dwa do trzech dni na dwie godziny, aby zapobiec rozwojowi pleśni
  • Utrzymuj kompost w doniczce wilgotny, ale nie mokry
  • Przesadzać na zewnątrz od połowy maja, gdy nie ma już ryzyka nocnych przymrozków
  • Siew bezpośredni od kwietnia
  • Lubi słoneczne i ciepłe stanowiska
  • Wymaga bogatej w próchnicę, dobrze przepuszczalnej, lekko wapiennej gleby
  • Nie wymaga dodatkowego nawożenia
  • Utrzymywać równomiernie wilgotną glebę podczas fazy wzrostu
  • Przycinanie zalecane, gdy owoce zaczynają dojrzewać we wrześniu/październiku
  • Gdy owoce staną się szaro-zielone, związać łodygę w luźne kłosy i pozwolić owocom dojrzewać przez jeden do dwóch tygodni przed ich wymłóceniem z łodygi
  • Owoce należy suszyć powoli w maksymalnej temperaturze 35°C, a następnie przechowywać w szklanych słoikach z dala od światła
Okres siewu: kwiecień, maj
Odległość sadzenia: 20 - 30 cm
Okres kiełkowania: około 4 tygodni
Zbiór: wrzesień, październik
Miejsce siewu: uprawa gruntowa, prekultura
Dostępne jako: porcja nasion
Głębokość sadzenia: 0,5 cm
Miejsce: słoneczne miejsce
Nazwa botaniczna: Pimpinella anisum
Producent: Saflax - MSL GmbH & Co. KG, Gropiusstraße 7a, 48163, Münster, Niemcy, frank.laue@saflax.de, www.saflax.de

Pasujące produkty

  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder

Podobne produkty

  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder

Recenzje naszych klientów

ocen klientów po polski dla Saflax Anyż